top of page

Netradiční sezóna dala nahlédnout pod pokličku vršovických dorostenek

Vedení klubu ve spolupráci s vršovickými trenéry se před začátkem sezóny 2019/2020 rozhodlo nepřihlásit kategorii starších dorostenek. Hráčky, které byly věkem starší dorostenky se zapojily do dorostenecké soutěže za pražskou Astru a nebo poměřovaly své síly s druholigovými soupeřkami "B" týmu vršovických žen.

V kategorii mladších dorostenek tak zůstalo na sezonu 19 mladších dorostenek, které neměly po letech šanci (ani povinnost) hrát i soutěže vyšší kategorie. Očekávání byla velká. Předpokladem bylo, že nadupaný kádr povede k tvrdým bojům o sestavu a celkové výkony družstva to pozvedne.

Teď už můžeme konstatovat, že se to povedlo pouze napůl. Bohužel se nám rozmohl jakýsi nešvar, kdy při nominaci na domácí zápasy se i kanuly slzičky po tvářích některých hráček, protože "zrovna ten jeden trénink, co jsem nebyla, rozhodl o tom, že zas budu zírat z tribuny" a při nominaci na venkovní zápasy se zase slzy kutálely po tvářích trenérek - aby sakra odjel alespoň někdo na střídání.

I herní výkony v jednotlivých zápasech byly jako na houpačce. Porovnání zápasů je složité, hlavně takhle s odstupem času, tak do toho zabíhat nebudeme. Chtěla bych snad jen vzpomenout třeba podzimní utkání s Pískem, nebo jarní utkání v Jindřichově Hradci, která by měla zůstat v paměti (hlavně hráček) jako důkaz toho, že když se tým semkne a táhne za jeden provaz, vede to ke krásným sportovním zážitkům a satisfakci z dobře odvedené práce.

Soutěž nakonec byla kvůli koronavirové pandemii anulována. Než se tak ale stalo zvládly vršovické hráčky v 16 kolech odehrát 15 utkání (odveta s týmem z Hájů byla odložena a už neodehrána) s jedenáctibodovým ziskem. Vzhledem k počtu hráček se nebudu věnovat každé jednotlivě, ale přece jen bych něco ráda vyzdvihla. Rozhodně se sluší připomenout, že Adéla Zemanová si mohla naostro vyzkoušet jaké to je hrát s lvíčkem na prsou - zúčastnila se turnaje Olympijských nadějí v Polsku, kde v reprezentaci ČR jako jediná hájila vršovické barvy. Svým výkonem si vysloužila pozvánku na další reprezentační kemp, který už se však bohužel neuskutečnil. V širší nominaci (náhradnicích) na tyto kempy také zůstaly Michaela Brezová a Anna Kantorová.

Pokud přece jenom máme vyzdvihnout jednu hráčku, letos to bez větších debat bude Sára Bartůňková. Sára letos po celou sezónu prokazovala velkou oddanost týmu, chuť bojovat a vítězit. Odváděla nejen velmi dobrou práci v útoku, kde díky spolupráci se zkušenými spojkami připravila i nasázela řadu gólů, ale především se stala nepostradatelnou části obranné hradby, kterou tvořily hlavně s Adélou Zemanovou a Rozálií Soukupovou a které se nejeden soupeř zalekl. Hlavní ale bylo, že ač jak sama říká "je líná udělat krok navíc", zvládla vždy odehrát tolik času, kolik bylo potřeba (a že to mnohdy bylo celých 60 minut) a to v tempu a s nasazením sobě vlastním (a to i přes to, že si často někde "namlela držku") a dokázala tak, že si své místo na palubovce skutečně zaslouží.

Nechtěla bych tím ovšem zakrývat práci ostatních holek. Ona je házená kolektivní sport. Některé hráčky za ní ve svém přístupu a přínosu zaostaly opravdu jen o pár "bodíků" (Holky, to jsi ještě všechno řeknem! :-) ) Myslím, že všechny hráčky od srpna 2019 do března 2020 prodělaly určitý pokrok - ať už po psychické nebo fyzické stránce. Ale největší zkouška je určitě čekala až po 13. březnu. Teprve dvouměsíční nucená pauza je totiž tím největším testem motivace a odhodlání. A já už se moc těším, až nám holky předvedou, jak jim házená chyběla a co všechno udělají proto, aby si příští rok spravily chuť.

V následující sezoně nás čeká situace zcela odlišná. Od září budou v soutěžích CHF opět válčit i starší dorostenky. Jejich konečný počet ještě není zcela známý, už je ale jasné, že v obou soutěžích dostanou daleko více příležitostí hráčky, které letos neměly tolik šancí se předvést a já pevně věřím, že to vezmou za správný konec a bude to jízda :).

Než se však tohle všechno dozvíme, uteče ještě hodně vody. Já bych (zatím) touto formou chtěla za sebe i za své trenérské kolegyně holkám poděkovat za příjemně strávený rok, který jsme si mimo oficiální soutěž zpříjemnily například plážovou házenou Prague Open beach v Praze, kde se nám podařilo ve dvou kategoriích vybojovat 1. a 2. místo.

Protože restrikce se začínají uvolňovat, i vršovické dorostenky začínají vymetat pavoučky z házenkářských bot a chystají se na svůj návrat. Do společné přípravy se vrhnou všechny hráčky ročníků 2002 až 2005. V týdnu od 4. 5. by se měly začít scházet max. 10 členné skupiny na trošku fyzické činnosti v parku a od snad tedy nově od 11. 5. (pokud ne, tak od 25. 5.) by měla přijít na řadu i tréninková činnost v hale.

V jednání je v současné době také trénovaní i v červenci, protože přece jen čas na odpočinek už je vybrán dokonce i dvojnásobně :). Oficiálně pak letní příprava na sezonu 2020/2021 začne s nejvyšší pravděpodobností 10. srpna.

Dobrou zprávou pro všechny fanoušky dorostenecké házené tedy je, že Vás v příští sezoně (pravděpodobně) budeme moci pozvat na dvojnásobnou porci zápasů. A uděláme všechno proto, aby výkony byly co nejlepší a abychom sobě i vám kompenzovaly tuto netradiční sezonu.

Za celý tým dorostenek přeji klidné a svobodné léto, hodně zdraví, žádné viry a v září se budeme těšit!

Sestava v sezóně 2019/2020 (počet vstřelených branek/ počet odehraných zápasů):

Kantorová Anna (13z), Paulová Kateřina (12z) - Bartůňková Sára (46b/14z), Brdková Lucie (6/3), Brezová Michaela (66/15), Čermáková Anežka (17/5), Haisová Anna (9z), Jarošová Klára (10/5), Kmentová Julie (24/14), Kulyakina Diana (12/8), Lintymerová Magdalena (6/12), Lojíková Kateřina (13/6), Májová Lucie (7z), Otteová Anna (47/13), Soukupová Rozálie (68/14), Stojaovska Bojana (15/8), Šillerová Anna (5/10), Tučková Nikola (10/12), Zemanová Adéla (41/15)

Nejlepší příspěvky
Nejnovější příspěvky
Archiv
Hledání podle štítků
bottom of page