top of page

Do nové sezony s novým povrchem

Start sezony 2018/2019 se nezadržitelně blíží. Příprava jednotlivých týmů postupně začíná, a proto jsme vyzpovídali předsedu klubu Miroslava Šajnera a hospodáře Víta Konečného, kteří v rozhovoru níže prozradili novinky, se kterými do nové sezony TJ Házená Sokol Vršovice vstupuje.

Pánové, máme před sebou start nové sezony 2018/2019, s jakými cíli do ní jde oddíl Házená Sokol Praha Vršovice?

M.Š. Je to každý rok stejné, cíl je přežít a neutrpět velké ztráty. Letos jsme obnovili s velkým rizikem kategorii starších dorostenců, a tak důležité bude ustálit kategorii dorostenců v klubu. V mužích i ženách jsem na hranici našich dosavadních možností. O případném ataku ještě vyšších příček budou rozhodovat možnosti rozpočtu klubu.

Během letní přestávky klub přichystal velké překvapení pro hráče, ale i fanoušky, a to v podobě nového povrchu v hale Heroldovy sady. Můžete prozradit, jak velká finanční zátěž to pro klub byla?

M.Š. Zátěž to byla obrovská. Ale velmi nám pomohl Magistrát hlavního města Prahy a MŠMT. Bez ochoty všech zúčastněných by taková akce nebyla možná. Musím konstatovat, že v posledních dvou letech nám tyto veřejné instituce velmi pomohly, nicméně deficit financí je neustále veliký, a to především v pokrytí třeba jen nákladů trenérů a všech co se okolo klubu dobrovolně a za malý či vůbec žádný peníz pohybují.

S novým povrchem přichází také větší pohodlí pro fanoušky. Bude nově postavená tribuna vyhovovat potřebám divácké návštěvnosti?

V.K. Já doufám, že kapacitně stačit nebude :-) , prostor je omezující a kotel, který byl třeba na zápase s Jičínem by měl soupeř cítit. Prorazit „pražskou odbornou, tichou, kritizující diváckou veřejnost“ je docela problém. Loňskou sezonu jsme nějak organizačně trošičku podcenily. A tak diváky budeme těšit opět losováním v poločase hlavního zápasu a snad se vrátí i oblíbený bulletin našeho přítele Vutonoviče, který bude glosovat, co ve vršovické hale viděl a snad uvidí.

Po šatnách je zrekonstruována i hala. Podmínky pro hráče a hru samotnou se zlepšují, vedení klubu má tedy splněno?

M.Š. Vedení klubu nemá nikdy splněno, je třeba ukázat, že házená je super sport, a hlavně přilákat nejen diváky, ale hlavně děti, a proto letos budeme dělat úplné maximum. Neustálé řešení ekonomických a personálních problémů je neustálým koloběhem nikdy nekončícím.

S novým školním rokem přijde i „útok“ ostatních klubů na nábor nových dětí. Jak tomu bude v Sokolu Vršovice?

V.K. V této oblasti jsme udělali v přípravě snad všechno, co je možné a co všem spolupracovníkům umožňuje jejich civilní zaměstnání. Letos za spolupráce s Prahou 10 začínáme novou fázi, jak dětem a rodičům ukázat a co možná nejvíce přiblížit házenou. Tedy za maximálního pohodlí, v hezkém prostředí, pod vedením našich zkušených trenérů a za minimální poplatek rozjíždíme s anglickým lektorem kroužek házené pro školy. Nechci to zakřiknout, vložili jsme do toho maximálně energie, dost peněz a víry, že se věc povede. Zatím jsem nezaznamenal v Praze nějaký podobný program na profi úrovni s dobrovolnickou základnou. Vše se má rozjet v říjnu, a jak jsem uvedl, je to pro nás velké riziko, s šancí na úspěch.

Nedílnou součástí úspěšného fungování klubu jsou i sponzoři. Můžete nám představit ty dlouhodobé i třeba nově příchozí?

M.Š. Výše jsme již představili naše největší partnery, a to Magistrát hlavního města Prahy, Městskou část Prahy 10, případně další jako je ČOS, či Pražský svaz házené a ČSH má také snahu s něčím pomoci. Všichni jmenovaní rozdávají však státní peníze a na mládež, pak je pár dobrých duší. Nesmím zapomenout, na rodiče, mezi kterými se vždy objeví nějaký malý donátor. Hlavním partnerem pro prvoligová družstva je společnost CeWA COLOR a dále společnosti JANČA a MINET ELEKTRO. Druhým rokem bude snad pokračovat spolupráce s dopravní firmou, ta si však přeje zůstat v pozadí, tak snad počáteční písmeno firmy je G.

Chystáte v rámci přípravy na novou sezonu i nějaké změny na trenérských postech?

V.K. Trenérské obsazení zůstává téměř stejné. Máme radost, že v posledním roce rozšířili naše trenérské řady tři hráči z Áčka mužů, což se nám dlouho nedařilo. Lukáš Pína s Kryštofem Konečným již působili vloni u dorostu a Honza Bednář je u mladších žáků, což je snad jediná změna. Stejně tak nám pomohl Michal Rajdl, ale našel si složitější profesní cestu a na trénování bohužel nezbude čas.

Kdy vlastně s přípravou začínáte a kam se jednotlivé týmy v rámci přípravy vydají?

V.K. Příprava na sezónu začíná na počátku srpna, a kromě mužů, ti budou pár dní v Třeboni, ostatní jedou na soustředění do Ledče na Sázavou.

O změnách v jednotlivých týmech budeme ještě informovat, ale přesto, chystají se nějaké zásadní hráčské změny v prvoligových seniorských týmech?

V.K. U prvoligových družstev nějaké změny budou, ale potvrdit mohu zatím jen odchod brankáře Boba, příchod Honzy Hradeckého (pár zápasů stihl i v minulé sezóně a do žen se vrací z Německa Lucka Říhová. Pár jmen ještě snad přibude, ale vše ovlivní zdravotní stavu hráčů a další jednání. Ve hře jsou maximálně dvě jména.

Vaše osobní přání do nové sezony?

V.K. Přál bych si, aby rozhodčí našli v sobě odvahu a chránili zdraví hráčů i hráček. Je to největší nedostatek našich soudců. Letos jim můžeme, nabídnou záznamy ze všech zápasů, pokud si to budou přát.

Štítky:

Nejlepší příspěvky
Nejnovější příspěvky
Archiv
Hledání podle štítků
bottom of page