top of page

Podzimní sezona končí, jaká byla?

Podzimní část sezony máme za sebou. Blíží se Vánoce a po nich i pravidelná zimní přestávka jednotlivých soutěžích. Využijme tedy času volna pro ohlédnutí za tím, co přinesla první část házenkářské sezony 2017/2018. V rozhovoru s členkou oddílového výboru Marcelou Ferusovou se zaměříme především na výsledky práce s dětmi.

Máme za sebou podzimní část všech soutěží. Jak jste v tuto chvíli jako členka výboru s výkony týmů spokojená?

Určitě mi udělalo velkou radost postoupení našich starších žáků do Žákovské ligy. Pod taktovkou Václava Brdka, Karla Černého a Dana Maláta úspěšně zvládli kvalifikační turnaj, který jsme v naší hale pořádali. Po prvním kole Žákovské ligy mají 2 body.

Starší žákyně s Karolinou Kuprvou do ní postoupily bez kvalifikace, tak se teprve uvidí, jak se jim bude dařit. Po 1. kole mají 4 body. Každopádně budu oběma týmům moc držet palce.

Mladší a starší dorostenky... jednou nahoře, jednou dole. Starší prohrály mimo jiné s tabulkově nejslabším týmem. Řekla bych, že tým není úplně v pohodě a chtělo by to tam nějaký nový náboj.

Dorostenci si s Ondřejem Tůmou, Lukášem Pínou a Kryštofem Konečným vedou skvěle, 2. místo v tabulce hovoří za vše.

Muži A v čele s Honzou Pavlovským a Petrem Pínou mě rozhodně překvapili. Ne že bych jim nevěřila, ale všichni jsme věděli, že v 1. lize to bude dost těžké a 8 bodů po podzimní části je opravdu překvapením. Takže velká gratulace pánové a jen tak dál. 😊

Ženy A si s trenérem Petrem Sychrou a Katkou Švůgrovou drží svůj standart a sedmé místo v tabulce jim sluší.

Ženy B si s novým trenérem Václavem Liškou vedou dobře. Sedmé místo v tabulce je možná až překvapením. 😊

Mám-li to shrnout, tak spokojenost. 😊

Vy osobně se ve vršovickém oddílu staráte o nábor nových dětí a věci s tím spojené. Můžete fanouškům klubu osvětlit v čem váš úkol přesně spočívá? Co vše se oproti loňsku změnilo?

Ano, mimo jiné mám na starost nábory dětí. Prvním krokem k nějakému posunu byla výroba velkých bannerů s náborem, ty jsme nechali umístit na halu, která stojí v parku a je v obležení dětí.

Dále jsme oslovili několik základních škol a nabídli jim účast na sportovním dni, který jsme v rámci zvýšení povědomosti o házené a našem oddílu, pořádali. Chtěli jsme formou soutěží dětem ukázat, co to vlastně házená je, a to se myslím povedlo. Nakonec jsme totiž museli jeden plánovaný den rozdělit do několika termínů, protože účast byla opravdu veliká.

Přesto to stále není ono...

Není vůbec jednoduché upoutat děti, aby se šly rozhýbat na nějaký sport. Moc důležitá je podpora rodičů, kteří nechtějí nechat děti jen v zápalu mobilních telefonů a PC. My to však nevzdáváme, když pomineme stálou výrobu letáků s náborem a stejně tak reklamu na FB a webu, rozhodli jsme se k realizaci házenkářského kroužku.

Jak tedy probíhá spolupráce se školami?

Musím říct, že spolupráce se školami probíhá výborně a my si toho velmi vážíme. Každou středu máme v naší hale sportovní kroužek, kam pravidelně dochází cca 20 dětí. Některým se házená dokonce zalíbila natolik, že přešly z kroužku rovnou do tréninků našich miníků.

Máte v plánu nebo spolupracujete i s jinými kluby?

Házenkářských klubů je v Praze více, my máme navíc maličkou nevýhodu v tom, že jsou hned dva házenkářské kluby poměrně blízko naší haly, což nám dělá trochu problémy právě i ve zmíněných náborech dětí. Jsem ale ráda, že se nám daří spolupracovat se třemi kluby, a to s TJ JM Chodov, HC Duklou Praha a DHC Slavií Praha. Rozsah spolupráce bych ponechala jako interní záležitost, ale dá se říct, že si vycházíme vstříc.

Kolik lidí se do práce s mládeží ve vršovickém klubu zapojuje?

Zapojil se téměř každý, kdo měl čas. Největší díl I tak zbyl na trenéry mládeže, například Káju Kuprovou, Kačku Ferusovou, Kačku Šajnerovou a Petra Sychru, Lukáše Pínu, Otu Sukdoláka a další...

Pokud se ale vrátím ke zmiňovanému kroužku, tak se momentálně nejvíce zapojuje Ota Sukdolák a Kačka Šajnerová, kteří vedou středeční kroužky. Vím, že by se rádo zapojilo více lidí, ale je těžké to časově skloubit z prací.

V čem vy osobně vidíte největší problém ve směru náboru dětí do házené?

Těžko říct, konkurence sportů je veliká, stejně tak lenost dětí něco dělat. Propagace házené je pořád strašně malá a hodně velké procento veřejnosti o tomto sportu ví hodně málo, anebo vůbec. Je těžké děti zaujmout, ale většinou, když se to pak podaří, je to srdeční záležitost.

Chcete závěrem vzkázat něco vršovickým hráčům, hráčkám, fanouškům?

Určitě ano. Nejprve bych chtěla všem popřát hezké Vánoce a veselý a šťastný vstup do nadcházejícího roku. Do jarní sezóny všem našim hráčům a hráčkám držím palce a doufám, že se jim podaří posbírat co nejvíce bodů v jednotlivých soutěžích.

Úplně nakonec připomínám, že je vítaný každý, kdo za námi přijde s nějakým nápadem či iniciativou, která by pomohla oddílu. Stejně tak v rámci zpětné vazby uvítáme i opodstatněnou kritiku, ze které se můžeme poučit. V nadsázce bych řekla: „Pojďte do nás, my ty šumy chceme slyšet.“ 😊

Ještě mám jedno přání: „Fanoušci, fanděte, je to krásný, když je to slyšet.“ 😊

Štítky:

Nejlepší příspěvky
Nejnovější příspěvky
Archiv
Hledání podle štítků
bottom of page