top of page

Řady Sokola Vršovice se rozšiřují o 38 malých házenkářských nadějí

Září je minulostí a s ním i první měsíc náborů nových dětí do oddílu Házená TJ Sokol Praha Vršovice. Jakým směrem se v letošní sezoně klub v tomto smyslu vydal, a co změna zatím přinesla, objasní šéftenér mládeže Petr Sychra.

Získávat děti pro házenou, ale vlastně pro veškeré sporty, je rok od roku větším a větším oříškem. Pokud chceme, abychom měli dostatek dětí a následně si tak i v dalších letech udrželi zastoupení všech věkových kategorií, musíme přemýšlet nad tím, jak děti, ale i jejich rodiče zaujmout,“ říká v úvodu našeho povídání trenér Sychra.

Letošní strat náborové činnosti začal v Sokole Vršovice již začátkem června, kdy klub využil předčasně ukončené sezony k propagaci na sociálních sítích. Povíte nám, jak to celé vznikalo?

Nábor jsme rozdělili do dvou částí. První částí je informovanost veřejnosti přes webové stránky klubu a sociální sítě. Na webu jsou vyvěšeny kontakty na trenéry jednotlivých věkových kategorií, není tedy problém danému trenérovi zavolat a domluvit se s ním třeba na návštěvě tréninku, aby dítě i rodiče věděli, co od házené mohou očekávat.

Druhou částí náboru je pak spolupráce s mateřskými a základními školami, kdy naši trenéři buďto přímo dochází na konkrétní místo, anebo po domluvě s vedením škol děti navštěvují naši halu.

Mateřské školy jsou jistě dobrým krokem vpřed. Jak tato spolupráce vznikla?

Úplně snadné to nebylo. S nápadem přišla naše bývalá hráčka, která už je sama maminkou, a navíc dříve pracovala ve školství. Využila tedy svých zkušeností a vytvořila malý projekt zaměřený na školky, který jsme následně prezentovali na Městském úřadě pro Prahu 10, kde probíhala schůzka ředitelů mateřských škol.

Máme velikou radost, že toto se ukázalo jako správná cesta, protože od října spolupracujeme se třemi školkami, konkrétně s MŠ Benešovská, MŠ Nedvězská a MŠ Nučická.

Zmiňoval jste ale i základní školy. Postupovali jste stejným systémem?

Vlastně ano, vytipovali jsme si základní školy, které jsou na Praze 10 a kontaktovali jsme jejich vedení. Vše vypadalo slibně, bohužel ale zasáhla vyšší moc a různá koronavirová opatření, kdy většina základních škol zrušila na první půlrok školního roku 2020/2021 všechny kroužkové aktivity. Nicméně přeci jen i zde jiskřička svitla, protože trenérka miníků pražské Dukly, která zároveň vede Mini Handball Academy Šárka Raisová je vstřícná každé spolupráci, a tak tedy slovo dalo slovo a její urputnost dopomohla k tomu, že se prozatím rozvinula spolupráce alespoň se základní školou v Edenu.

Práce s malými dětmi je náročná, stejně tak jako celá náborová činnost. Kdo všechno se do práce zapojuje?

Jde nám o stejnou věc, přilákat a udržet děti u házené. Určitě by to jeden člověk nezvládl, a tak jsme utvořili tým lidí, kteří se více, či méně zapojují. Krom mě a Šárky Raisové pomocnou ruku přidali i Karel Černý, Václav Brdek a jsem moc rád, že se zapojili i zástupci z řad mužského i ženského týmu, kteří budou chodit trénovat přímo do školek. Na tom, aby nejmenší děti házená začala bavit a udrželi jsme je u ní budou mít největší úkol trenéři Pavel Tůma a Marcela Issová, kteří tuto kategorii vedou a doprovází je na turnaje.

Aby vše zafungovalo bude potřeba i podpora a zapojení rodičů do oddílového dění…..

To je pravda, bohužel jsme opět u toho, že nám plány hned od začátku sezony kazí strašák jménem pandemie. Původně jsme chtěli začít pracovat na tom, abychom rodiče a děti z mateřských škol brali na domácí zápasy 1. ligy žen a mužů. Bylo by přeci i pro děti zajímavé, kdyby při slavnostních nástupech doprovázeli seniorské týmy na palubovku a cítili se hned od prvních chvil, jako „malé velké hvězdy“. Odtud bychom se pak mohli odpíchnout při organizování dalších klubových společenských akcí, které vytváří a posilují házenkářskou komunitu.

Zatím si však bohužel na tyto aktivity musíme počkat….

Je pravdou, že do haly teď zvát nikoho nemůžete. Jak tedy chcete docílit toho, aby se o klubu mluvilo a byl nejen v házenkářské komunitě vidět?

Toho se dá docílit pouze jednou a bohužel donedávna námi trochu opomíjenou věcí, a to propagací našich týmů na webu, ale především na sociálních sítích.

Nám se tato propagace vyplatila už při organizování dětského dne „Loučení s prázdninami“, kdy nám právě sociální sítě přivedli do haly něco kolem 50 dětí z širokého okolí. Musíme se prostě řídit dobou, ve které platí to, že výkladní skříní klubu jsou sociální sítě, na kterých prezentujeme práci našich trenérů.

Občas slýcháme názory, že sport je v dnešní době drahá sranda. Platí to i o házené?

Jak se to vezme, myslím si, že házená je mezi sporty tou méně finančně náročnou. Pokud se dítě rozhodne a začne u nás v klubu s házenou, má dva měsíce zcela zdarma. Je to vlastně taková aklimatizační doba, aby jak samotné děti, tak i rodiče zjistili, zda to bude ten pravý sport. Po dvou měsících pak dítě registrujeme do ČSH a s tím přichází i první finanční plnění v podobě příspěvku dané kategorie.

Co se týče vybavení, tak po 2 měsících a zaregistrování do ČSH dostává každý z malých hráčů hrací míč a klubové tričko.

To jsou poplatky a vybavení. Jaká je ale finanční náročnost při výjezdech na turnaje atd?

Pokud se bavíme o pražských turnajích, které jsou hlavní náplní minižactva, tak jde veškeré finanční zatížení (startovné turnajů) za klubem. Pokud se to týká výjezdů na turnaje za Prahu nebo různá soustředění, tak tam rodiče přispívají na stravu a ubytování.

Zmínil jste soustředění. Na to jezdí i minižactvo? Nenarážíte na problém s většinou prvním odloučením od rodičů?

Ano, přesně tak. Nastavujeme to tak, že do areálu, kam již řadu let jezdíme, jede více kategorií najednou. Miníci většinou jezdí na týdenní soustředění koncem srpna a jsou doplněni ještě týmy mladších žáků a žaček. Tím vlastně docílíme i toho, že se děti zapojí do širšího kolektivu klubu.

Ještě se nám nestalo, aby některé z těchto malých dětí nechtělo jet na soustředění znovu. 😊

Do jakých turnajů se zapojuje právě minižactvo?

Nejprve musíme děti naučit držet míč v ruce, driblovat s ním a běhat. Právě k tomu slouží i výše zmiňované soustředění před sezonou. Pak nastává období turnajů, kdy se nejprve seznamují s házenou 4+1 a následně pak s běžnou 6+1.

Nutno řícit, že pokud se mezi miníky najde opravdu talentovaný hráč či hráčka, tak už trenéři mezi sebou v kategoriích komunikují a v případě souhlasu rodičů přeřazují dítě do kategorie výše.

Platí u nás i pravidlo toho, že poslední půlrok před odchodem do vyšší kategorie se miníci zúčastňují tréninků mladších žáků a žaček, samozřejmě pouze s domluvou mezi trenéry a rodiči.

Nevzniká právě v tuto chvíli přetěžování dětí?

To určitě ne, protože jakmile se některé z dětí účastní tréninku ve vyšší kategorii automaticky vynechává další trénink kategorie své. Toto si trenéři opravdu hlídají a rodiče vlastně také.

Vraťme se ještě k turnajové vytíženosti. Do jakých turnajů jednotlivé kategorie zasahují?

Co se týče minižactva, tak jsou to především turnaje 4+1 a následně pak 6+1. Kategorie mladších žáků a žaček se zapojuje do turnajů Pražského a Středočeského přeboru. Kategorie staršího žactva bojuje o umístění v Pražském přeboru a následně kvalifikaci do Žákovské ligy.

Od dorosteneckých kategorií už jde o soutěže řízené Českým svazem házené.

Mluvíme o turnajích. Je oddíl Sokola Vršovice pořadatelem některých z turnajů?

Ano, všechny turnaje jsou řízeny rozlosováním daných pořadatelských hal. Takže u nás probíhají soutěžní turnaje od minižactva 4+1 až po Žákovskou ligu.

Třešničkou na dortu je pak tradiční přípravný zářijový turnaj pro kategorie mladších a starších žaček Vršovice Handball Cup.

Štítky:

Nejlepší příspěvky
Nejnovější příspěvky
Archiv
Hledání podle štítků
bottom of page