top of page

Jaký byl Pragáč 2018 z pohledu straších dorostenek?

Starší dorostenky braly po loňském úspěchu v kategorii mladších dorostenek turnaj Prague Handball Cup jako možnost vylepšit si reputaci i házenkářskou náladu v letos ne moc povedené sezóně.

Těžko říci, zda se to podařilo. Z pohledu trenérů bylo k vidění určitě více bojovnosti a zájmu o zápas, v převážné většině utkání nechybělo nasazení, byly k vidění i pěkné házenkářské akce, ale bohužel přišlo i pár ale… Neproměněné šance, zejména sedmimetrové hody, občasný chaos v obraně, špatné řešení útočných situací při rychlém přechodu, obhazování brankoviště apod.

V sedmičlenné skupině čekaly holky soupeřky z Maďarska, Francie, Německa, dva týmy z Dánska a český zástupce DHC Plzeň. Jak se později ukázalo, jednalo se o těžkou a vyrovnanou skupinu. Los nám přisoudil domácí prostředí, a tak nás od začátku podporovalo i velké procento fanoušků.

V prvním utkání děvčata nastoupila proti loňskému finalistovi z Maďarska. Byl to vyrovnaný souboj, ve kterém jsme měly díky dobrému závěru prvního poločasu v polovině zápasu lehce navrch. V úvodu druhé části hry se, bohužel, při úspěšném zákroku zranila brankářka Adéla Cibulková, pro kterou to znamenalo konec v turnaji, a do branky musela nastoupit pivotka Erika Senohrábková. Ta předvedla několik dobrých zákroků, holky zabojovaly v útoku i v obraně, a tak hned první zápas přinesl vítězství.

Druhým soupeřem byly Francouzky, se kterými tým hrál i vloni. V naší brance nastoupila Klára Zemancová z mladších dorostenek, kterou čekal nelehký úkol – nahradit Adélu a zároveň chytat s vědomím, že jiná brankářka na lavičce není. Holkám začátek nevyšel prohrávaly 1:3, ale pak se přeci jen podařilo odskočit. Hilsenheimu se navíc zranila brankařka a celý zápas dochytávala hráčka, s čímž jsme se naštěstí dokázali vyrovnat.

Dánský Aalborg se nám podařilo hned od začátku trochu zaskočit, ale bylo jasné, že poločasové čtyřbrankové vedení nebude lehké udržet. Soupeřky se rozehrály, byly velmi aktivní a agresivní, z čehož pramenily naše chyby v obraně. Útok měl velké problémy, vybojované sedmičky se nedařilo proměňovat a Dánky srovnaly 10 vteřin před koncem zápasu….

Posledním pátečním soupeřem byl starý známý z ligy DHC Plzeň. První poločas holky ještě držely krok, ve druhém odpadly fyzicky i psychicky a byla z toho první porážka v turnaji. Navíc zbytečně vysoká.

Holky jako by si nepovedený závěr tohoto utkání přenesly i do prvního sobotního střetnutí proti Němkám. I přes lehkou taktickou přípravu byl první poločas trochu jako špatný sen. První branka v síti soupeře v 8. minutě ze sedmičky, po 8 technických chybách v útoku a při skóre 0:8. Druhá část hry už vyšla trochu lépe, ale je nutné si přiznat, že německý trenér nechal své nejlepší hráčky na lavičce….

Porážkou jsme ztratily šanci na postup do horní části pavouka, a tak šlo v zápase proti druhému dánskému týmu o co nejlepší pozici v celkové tabulce a také o trochu napravení pošramocené pověsti a zvednutí sebevědomí. Na začátku zápasu to nevypadalo moc dobře, pak se děvčata zvedla, zabojovovala, a bodový zisk byl na dosah. Zradil nás však útok a v něm zejména špatná střelba sedmiček. Celkem jsme v tomto utkání nedaly 4 ze 6 střílených, když tu poslední, která snižovala na rozdíl jedné branky, střílela úspěšně brankářka Klára.

Konečné 5. místo v tabulce nás poslalo do dolního pavouka, konkrétně v nedělní podvečer do Letňan a proti týmu DHK Pardubice. Tedy soupeři, se kterým se nám letos v lize hrubě nedařilo. A úspěch nepřišel ani nyní, i když k němu asi bylo nejblíže. Po vyrovnaném poločase jsme si bohužel nechaly pardubické odskočit na pět branek, což už se v závěru nepodařilo dohonit. Nepomohlo nám ani to, že Pardubice hrál s hráčkou z pole v brance. Přišly opět staré neduhy, ztráty míčů díky přihrávkám do pivota atd.

Dorostenky tedy končí letošní ročník PHC s bilancí 2 výhry, 1 remíza 4 porážky. Celkový výsledek asi odpovídá současné formě a naladění hráček. Kladem určitě bylo sehrání několik těžkých a vyrovnaných zápasů. To, jak byla naše základní skupina náročná a s jakými soupeři holky hrály, dokazuje jejich další putování turnajem. DHC Plzeň vyhrálo bronz po souboji s německým Rödertal/Radebergem – tedy dva týmy ze skupiny bojovaly o medaili. Vasas SC a HOJ Handbold se spolu utkali v semifinále útěchy, Vasas pak ve finále podlehl těsně Sokolu Písek, který jsme v lize porazily…

Naše výsledky:

  • Vršovice – Vasas SC 19:17

  • Vršovice - Hilsenheim 21:13

  • Vršovice – EHU Aalborg 13:13

  • Vršovice – DHC Plzeň 11:20

  • Vršovice – SG rödertal/Radeberg 16:23

  • Vršovice – HOJ Handbold I 13:14

  • Vršovice – DHK Pardubice 14:16

Celkové skóre 107:116

Střelba ve skupině 58%, tech.chyby ve skupině 48, bilance 7m hodů ve skupině 10/21 = 48%

Sestava a branky: Adéla Cibulková, Klára Zemancová 1/1 - Eliška Ferusová 9, Valerie Krunclová 4, Gabriela Pádivá 4, Erika Senohrábková 3, Daniela Dlouhá 8, Veronika Uhlířová 14/2, Markéta Laštovičková 3, Adéla Suchomelová 23/4, Zuzana Tománková 8, Magda Dražanová 12, Alžběta Janoušková 12, Karolína Pleskačová 6

Dorostenky nyní čekají boje v lize a zejména vylepšení postavení v tabulce. Koncem května pak domácí turnaj.

Děkujeme všem fanouškům za podporu!

Petr Sychra, Jana Konečná, Evženie Votinská

Nejlepší příspěvky
Nejnovější příspěvky
Archiv
Hledání podle štítků
bottom of page